Verenigingsleven

STRUCTUUR

De stad Leuven heeft een rijk en divers verenigingsleven. Veel socio-culturele verenigingen zijn vertegenwoordigd in de Cultuurraad. Omdat er meer dan 300 verenigingen actief zijn binnen deze context, werd de Cultuurraad opgesplitst in de Cultuurkoepel en vijf deelraden: amateurkunsten, erfgoed, kunsten, vorming en vrije tijd. Wil je erkend worden als Leuvense vereniging? Op https://www.leuven.be/erkenning-van-een-vereniging lees je hoe dat moet.

Cultuurkoepel - voorzitter Alexandra Meijer
deelraad amateurkunsten - voorzitter Mario Vanhaeren
deelraad erfgoed - voorzitter Robrecht Janssen
deelraad kunsten - voorzitter Wim Oris
deelraad vorming - voorzitter Jan Vermeir
deelraad vrije tijd - voorzitter Linda Van Assche

De deelraden en de cultuurkoepel vergaderen op geregelde tijdstippen. Via de deelraden wordt de culturele sector ook op de hoogte gehouden van projecten in de stad. De cultuurraad wordt ondersteund door de stad. In 2015-2017 werd er per deelraad een landschapstekening gemaakt die een goed beeld geeft van de deelsector.

ONDERSTEUNING STAD LEUVEN

De stad ondersteunt verenigingen op verschillende manieren:

1. Financieel
De stad voorziet werkingssubsidies via een reglement voor de erkende socio-culturele verenigingen. Daarnaast zijn er ook subsidies voor bijzondere gelegenheden. Raadpleeg de subsidiewijzer op leuven.be met info over: 
basis- en werkingssubsidie 
subsidie sociaal-culturele activiteit 
subsidie jubileum 
subsidie jumelage activiteiten 
subsidie projecten cultureel erfgoed 
subsidie initiatieven en projecten voor personen met een beperking 

2. Communicatief
De stad ontsluit het verenigingsaanbod op twee manieren:
> via www.uitinleuven.be:
Elke verenigingen kan gratis een (publieksgerichte) activiteit invoeren op www.uitdatabank.be
Je doet dat door je eenmalig te registreren in de UiTdatabank. Daarna kan je via dit gebruikersprofiel elke activiteit die je invoerde aanpassen of nieuwe activiteiten toevoegen.
Activiteiten die ingevoerd worden in de UiTdatabank stromen door naar heel veel publicatiekanalen, waaronder www.uitinleuven.be. Van zodra de activiteit is ingevoerd, verschijnt die automatisch op de website.
De redactieraad van UiT in Leuven kiest activiteiten om extra in de kijker te zetten. Heb je een bijzonder project dat extra aandacht mag krijgen? Stuur dan een mail naar uitinleuven@leuven.be met wat extra info. De redactieraad bekijkt dan de mogelijkheden.
> via www.uitinleuven.be/verenigingen:
Elke Leuvense vereniging met een vrijetijdsaanbod kan zichzelf ook registreren in deze Leuvense verenigingsdatabank. Invoer is helemaal gratis. Je vertelt op 1 pagina wat je vereniging doet, wie er kan aansluiten, wanneer je samenkomt en publiceert ook een aantrekkelijke foto. Verenigingen die ook activiteiten invoeren in de UiTdatabank kunnen die koppelen aan deze pagina. Het resultaat is een mooie overzichtspagina van je vereniging, met info en activiteiten.
Daarbovenop kan je kiezen om partner te worden van UiTPAS Leuven.
UiTPAS is een spaar- en kortingssysteem voor je vrije tijd in Leuven. Verenigingen die interesse hebben om ook UiTPASpartner te worden, kunnen contact nemen met de UiTPAScoördinator via uitpas@leuven.be.

3. Ruimte, infrastructuur en logistieke ondersteuning

Er zijn verschillende mogelijkheden om een ruimte te huren:
> Stedelijke ruimtes:
Via de sportdienst: www.tofsport.be/directories-category/accommodatie/ 
Via de jeugddienst: www.mijnleuven.be/onze-locaties 
Via 30CC: www.30cc.be/zaalhuur 
Via lokalenbeheer: www.leuven.be/verhuurlokalen 
> Externe ruimtes:
Voordelig tarief voor verenigingen in Hal 5: www.hal5.be/#huur-ruimte 
Overzicht zalen KU Leuven: https://admin.kuleuven.be/td/fd/le/overzicht_lokalen_terreinen.html 
Procedure en voorwaarden voor gebruik van de zalen van de KULeuven: https://admin.kuleuven.be/td/fd/le/gebruik_ntcurriculair.htm 
Het depot
STUK

Materiaal lenen voor jouw activiteit
Via het secretariaat van de stad kan je verschillende types van materialen ontlenen.
Je kan op leuven.be raadplegen welke materialen er beschikbaar zijn en welke procedure je moet volgen voor een aanvraag.
Je doet dat via deze link: www.leuven.be/materiaal-lenen 
 
Verenigingen die interesse hebben in meer technische bagage kunnen 1x per jaar een opleiding basistheatertechniek volgen bij 30CC. Deze workshop wordt gratis aangeboden via de vergaderingen van de deelraden.

4. Projectmatig
De stad organiseert samen met verenigingen (of ondersteunt verenigingen bij de organisatie van) grote projecten die het verenigingsleven in de kijker zetten.
> Amateurama: www.amateurama.be/home 
> Erfgoeddag: https://www.erfgoedcelleuven.be/nl/projecten-en-publicaties/erfgoeddag 
> Vormidabel
> Jaarlijkse toneelprijzen