Cultuurprijs Leuven

De Leuvense cultuurprijzen worden jaarlijks uitgereikt aan wie op cultureel vlak echt een verschil maakt.

De Leuvense Prijs voor Culturele Verdienste 2017

De Leuvense Prijs voor Culturele Verdienste wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die de afgelopen jaren veel heeft betekend voor het Leuvense culturele veld. Met deze prijs wil de stad een vaste waarde in de bloemetjes zetten en haar dankbaarheid uitspreken voor de geleverde inspanningen.

In 2017 gaat deze prijs naar Jan De Braekeleer, de drijvende kracht achter vormingsinstelling WISPER.
Uit het juryrapport: "Jan speelde – en speelt – op meerdere vlakken een belangrijke rol in het Leuvense cultuurlandschap. Zo is hij onder meer architect van een veelgesmaakte methode om aan kunsteducatie te doen. Zo stond hij mee aan de wieg van het bruisende OPEK. Zo is hij – zonder dat de naam toen al in zwang was – mee betrokken bij de constructieve dialoog in het Leuvens model, ... Hem niet voor al deze zaken honoreren op de vooravond van zijn pensioen, zou hem oneer aandoen.”

Cultuurprijs voor Beloftevol Talent 2017

De Cultuurprijs voor Beloftevol Talent is een steuntje in de rug voor veelbelovend en fris talent in Leuven. De laureaat in 2017 is Collectief DofT.
DofT brengt een originele, aanstekelijke mix van theater en dans, zonder zich te laten afschrikken door hokjes of categorieën. Ze ontstonden binnen de schoot van de Leuvense organisaties Artforum en fABULEUS en debuteerden eerder dit jaar met de voorstelling ‘Tweestrijd’. Aan de prijs voor jong beloftevol talent is een geldprijs verbonden van 3.000 euro.

Lees het volledige persbericht.

De Leuvense Cultuurprijs

In 2014 werd voor de allereerste keer een 'Leuvense Cultuurprijs' uitgereikt. Die eer viel te beurt aan de regisseur en cineast Sahim Omar Kalifa. Hij werd in 2015 opgevolgd door het collectief Onkruid. Vanaf 2016 ontdubbelde de stad de Leuvense Cultuurprijs in twee prijzen: de Prijs voor Culturele Verdienste en de Cultuurprijs voor Beloftevol Talent.

winnaars 2016: Prof. Dr. Jan van der Stock (Prijs voor Culturele Verdienste) en Tangram (Cultuurprijs voor Beloftevol Talent)
> Maak kennis met Tangram

winnaar 2015: Onkruid
> Maak kennis met Onkruid op hun facebookpagina.

winnaar 2014: Sahim Omar Kalifa
> Wie is Sahim Omar Kalifa?