Staten-Generaal Cultuur

De Staten-Generaal is een jaarlijks en informeel treffen voor al wie betrokken is bij cultuur in onze stad en hierover van gedachten wil wisselen met vele anderen. We blikken samen terug op de hoogtepunten van het afgelopen jaar en kijken vooruit naar de uitdagingen en kansen van het volgend jaar. Welk beleid koppelen we daar aan? Hoe past dat in een brede maatschappelijke en zelfs internationale context? En wat betekent dat voor jou?

Staten-Generaal Cultuur 2017
Vrijdag 15 december 2017 verzamelden we in 30CC/Schouwburg voor de derde editie van de Staten-Generaal Cultuur rond het thema 'Blik op de toekomst'. 
In de namiddag wisselden we van gedachten over 10 hot topics: commons en burgerinitiatieven, Leuvense cultuursector klimaatneutraal in 2030, stadsvernieuwingsprojecten, belang en potentieel stadsbrede projecten, het DNA van Leuven (crossover tussen health, high-tech en creativity), de regionale culturele ruimte in 2050, diversiteit, jeugdinitiatieven, digitale cultuur en empowerment van kwetsbare groepen. 
's Avonds was er tijd voor een feestelijker deel met onder meer de uitreiking van de Leuvense Cultuurprijzen en de aankondiging dat Leuven de titel Europese Culturele Hoofdstad 2030 ambieert. Stijn Devillé sprak vol lof over het potentieel van de stad.

Leuvense Cultuurprijzen:
Jan De Braekeleer van WISPER wint de Prijs voor Culturele Verdienste 2017.
Collectief DofT gaat aan de haal met de Prijs voor Beloftevol Talent 2017.

Lees meer

Leuven ambieert de titel Leuven Europese Culturele Hoofdstad 2030:
Leuven uit de ambitie om zich kandidaat te stellen voor Europese Culturele Hoofdstad 2030. Het is een logische ambitie van de culturele en creatieve dynamiek die de stad kenmerkt. Deze titel binnenhalen is niet zozeer een einddoel op zich, maar veeleer een katalysator op weg naar een nog beter Leuven.

Lees meer

Stijn Devillé spreekt vol lof over het potentieel van de stad:
Stijn Devillé, die onlangs nog de prestigieuze KANTL-prijs voor podiumkunsten in ontvangst mocht nemen, schreef een tekst naar aanleiding van deze Leuvense ambitie.

Lees de volledige tekst